Selecteer een pagina

ACT

IN VERBAND MET VERLOF VOOR ONBEPAALDE TIJD IS DE PRAKTIJK GESLOTEN PER FEBRUARI 2023.

Acceptance & Commitment Therapy

ACT (uitgesproken als één woord) is een stroming binnen de psychologie. Het is een bewezen effectieve manier van begeleiden. Het leert je vaardigheden aan om minder op de automatische piloot te leven, om vaker stil te staan bij het hier & nu en om meer te gaan leven op basis van jouw waarden; wat (en wie) jij belangrijk vindt in het leven. Het helpt je bij het creëren van een betekenisvol leven.

Acceptatie en toewijding bij de diëtist

De meeste mensen denken dat ze het bij een diëtist en leefstijlcoach vooral gaan hebben over het inhoudelijke eten. Het kan daarom ook vreemd aanvoelen als het in de consulten niet altijd over het eten zelf gaat. Als je het mij vraagt is enkel richten op de inhoud van het eten een vorm van symptoombestrijding. Het eetgedrag is minstens zo interessant! Het woord eetgedrag zegt het al; eten is gedrag. En de meesten van ons weten dat het veranderen van gedrag zo’n beetje de lastigste klus in het leven is. Of je nu te veel eet, te weinig eet of anderszins niet ‘werkbaar’ omgaat met eten. Het maakt eigenlijk niet uit; het principe van ACT kan bij iedereen passen. We staan tijdens consulten stil bij vragen als: Waarom wil je anders met eten omgaan? Waarom wil je afvallen, of aankomen? Waarom wil je herstellen van je eetstoornis? En wat gebeurt er dan als dat gelukt is? Wat verandert er dan in jouw leven? We kijken naar de patronen in je eetgedrag, naar de functie van jouw eetgedrag en naar manieren om andere keuzes te gaan maken. Zodat je op een duurzame manier je eetgedrag kan veranderen.

En -heel eerlijk- dit zal niet altijd meevallen. Een vervelende gebeurtenis, nare gedachte of herinnering, of een heftige emotie kan ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om te kiezen voor dat wat we écht belangrijk vinden in het leven. Het kan het oude gedrag aantrekkelijk maken; zeker in het begin als het oude gedrag nog de automatische piloot is. Je leert om op ander wijze om te gaan met je kritische stem en eetregels, ongewenste gedachten en het ongemakkelijke gevoel dat ander eetgedrag teweeg kan brengen. En bovenal leer je om te accepteren wat je niet kunt veranderen.

Met veel liefde en passie begeleid ik mensen met eetproblemen bij het ontwikkelen van een warme relatie met eten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden neem dan contact met mij op!